Noodbel luidt voor plaatselijke retail.

Wat al jaren is voorspeld, wordt nu dan toch echt zichtbaar: lege straten en winkelpanden. Ik was laatst in het centrum van Hilversum op zoek naar een kledingzaak, die er ogenschijnlijk niet meer zat. Bij navraag bij een van de andere winkeliers was haar antwoord: “Ze konden het niet meer bolwerken, en wie wel nog?”, een treffend antwoord van deze winkelier over de huidige situatie. En het houdt mij bezig, als beleidsadviseur en als toeschouwer van een voor mij nog niet eerder zo duidelijke transformatie van de omgeving waarin wij leven. De ontwikkelingen laten zien dat dit toch echt het beeld is waar we aan moeten gaan wennen. Niet elk dorp heeft straks nog een winkelstraat met meerdere soorten zaken.

 

Voorspelling is uitgekomen.

Zoals ik al zei, het is voorspeld. Al jaren terug, waren er discussies in Knooppunt Arnhem – Nijmegen over het wel of niet realiseren van extra vierkante meters winkelruimte gezien de ontwikkelingen in de toekomst en het behouden van de omzet van de huidige winkeliers. En niet alleen in die regio ook elders in het land werden deze discussies gevoerd. Tientallen gesubsidieerde projecten zijn er geweest om retailers voor te bereiden op de invloed van digitalisering en andere belevingsbehoeften van de consument.

Toch lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan en we zijn wakker geworden in een andere wereld, waarop we nu in één keer moeten reageren.

 

Iedereen aan zet.

actie-leegstand-LarenZowel verhuurders, gemeenten als de retailers zelf zijn aan zet. In dorpen zijn de winkelpanden vaak al jaren in handen van dezelfde persoon of familie en de bereidheid om te veranderen is niet heel groot. Toch kunnen zij, als zij niet gaan voor leegstand, de contracten van voorheen niet overeind houden. Een Larense winkelier deed onlangs nog een oproep om de huren te verlagen.

Gemeenten moeten nadenken over hun kerngebied. Denk hierbij aan de vermenging van winkelen, wonen, werken en zorg en ook het herontwikkelen van de locaties en de toevoerstraten van de verschillende winkelcentra. Wat wil je waar creëren en hoe ziet je gemeente er over 15 jaar uit?

En als laatste, de retailers moeten zich meer richten op een totaalbeleving, offline en online. Kennis over nieuwe technologische, maatschappelijke en economische ontwikkelingen zijn net als kennis over marketing en logistiek essentieel. Het gaat nu om visie en een heldere strategie.

 

Vergroot je kennis en zorg voor een visie.

Kennis is voorhanden via verschillende organisaties, denk hierbij aan banken, brancheorganisaties, rapporten van Europa en het OECD en het onderwijs.

Vanaf september 2013 heeft onderzoeksgroep Crossmedia van de HvA voorbeelden die de huidige stand van zaken van innovatie in de fashion retail weerspiegelen verzameld. Ze onderzoekt en analyseert service-innovaties waarin digitalisering en nieuwe media een opmerkelijke rol speelt voor de eindgebruikers. De nadruk ligt op de interactie tussen organisaties, die proberen betere diensten te ontwikkelen en unieke ervaringen te bieden, en de eindgebruikers die meer en meer een relevante partner worden in de ontwikkeling van de service. Op hun site Fashion Retail Future vind je een verzameling aan innovaties in de retail. De site staat nog in bètaversie, maar is zeker een inspiratiebron om te bekijken.

Zoek je ondersteuning? Neem dan contact met ons op, wij kunnen je zeker verder helpen.

Mariël

 

PS: Op zoek naar meer kennis?

Locatus, leegstandscijfers.

Platform31, aanpak winkelleegstand voor gemeenten.

ClickNL, topsector Creatieve Industrie: ontwikkelingen in Fashion.

Artvertisements, voor leegstaande panden, een innovatief medium waarin kunst, informatie en advertenties samenkomen.

Jones Lang Lasalle, retail 2020.

McKinsey, onderzoeken naar o.a. technologische ontwikkelingen en digitalisering voor de retail.

 

Innovatie, Leegstand, retail, retailagenda, winkelgebied
Vorig bericht
Nieuwe Generatie Denkkracht zoekt beeldend kunstenaars en designers.
Volgend bericht
Trends 2015: The proof of the pudding of the pioneers and gatekeepers.

Gerelateerde berichten

1 reactie. Reactie plaatsen

  • Inmiddels is door het Ministerie van Economische Zaken het initiatief genomen tot het opstellen van een zogenaamde Retailagenda. Deze agenda moet bijdragen aan de versterking van de detailhandel in de toekomst. Aangesloten zijn Detailhandel Nederland, Thuiswinkel.org, IVBN, Vastgoedbelang, MKB Nederland, VNO-NCW, Rabobank, IPO, VNG, G32 stedennetwerk. De organisatie Platform31 en de UvA zijn als kennispartner verbonden. In januari 2015 moeten de afspraken worden gepresenteerd en tevens dat jaar worden uitgevoerd.

    IPO (inter Provinciaal Overleg) heeft ook een eigen flyer ‘Oog voor detailhandel’ uitgebracht voor Provincies: http://ipo.nl/files/4714/1275/6670/IPO-oogvoordetailhandel-v2-def.pdf

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

keyboard_arrow_up